Rechtspraak overbelast - Meer mediation
Dat de rechtspraak in Nederland overbelast is, is al langer bekend. De huidige coronacrises doet er nog een extra schepje bovenop en dat maakt de wachttijden nog langer dan ze al waren. Mediation ontlast de rechtspraak en dat blijkt hard nodig.
Steeds meer mensen en ook de overheid en de rechtspraak zijn positief over mediation. Natuurlijk vanwege deze overbelasting. Maar dat is het niet alleen. Mediation is vooral ook aan te bevelen vanwege de voordelen die het biedt ten op zichten van gerechtelijke procedures.
Gerechtelijke procedures zijn formeel, dwingend en strak van aard. Het zijn langdurige en kostbare processen. Partijen laten zich vertegenwoordigen door ieder een eigen advocaat. De kern is dan procederen in plaats van coöperatie. Hierdoor is er altijd sprake van een verliezende partij. Vaak genoeg voelen alle partijen zich een verliezer omdat tegen elkaar procederen de relatie nooit ten goede komt. Het feit dat uiteindelijk de rechter over het lot beslist en dat daardoor het gevoel van enige zelfbeschikking geheel verloren gaat, past ook niet in de Nederlandse mentaliteit.
Mediation is een stuk informeler, vriendelijker en in ieder geval vrijwillig van aard. Meestal is het conflict met enkele mediation-sessies opgelost. Er is één mediator in plaats van twee of meer advocaten. Dit maakt mediation zeer kostenbesparend met bijna altijd een bevredigende uitkomst.
De mediator is een onafhankelijke neutrale bemiddelaar die de juiste vragen weet te stellen en de communicatie in goede banen leidt. De kern is coöperatie in plaats van procederen. Het uitgangspunt is dat de partijen er samen goed uit komen. De mediator komt niet zozeer met een oplossing maar helpt de conflicterende partijen samen de oplossing te vinden en te zien. Zo wordt er daar waar mogelijk een win-win situatie gecreëerd.
Mediation heeft de laatste 10 jaren een flinke opmars gemaakt. Steeds meer mensen weten de weg naar een mediator te vinden. Denk hierbij aan conflicten of verschillen van inzicht bij echtscheidingen, familie- burenconflicten, arbeidsconflicten, bouwconflicten, zakelijke conflicten, verschillen van inzicht met overheid, zorginstellingen, onderwijs, sport, cultuur enz. Kortom mediation is toepasbaar bij verschillen van inzicht (conflicten) op alle disciplines van onze samenleving.
Mediators werken meestal als zelfstandig dienstverlener (parttime of fulltime). Natuurlijk zijn er ook mediators die ervoor kiezen om hun vaardigheden in te zetten binnen een bestaande functie bij een bedrijf of instelling.
Mediators geven aan dat het vakgebied steeds meer aandacht krijgt en dat er daardoor goede kansen zijn om zich als professional in deze groeimarkt te positioneren. Hierbij is een officiële erkenning onontbeerlijk. Erkende/geaccrediteerde ADR Registermediators beschikken over de meest gerespecteerde en hoogst haalbare erkenning die er is op dit gebied. Mediators geven tevens aan dat er sprake is van veel voldoening en arbeidsvreugde.
Wilt u ook ADR Erkend Mediator worden: klik hier